onsdag 26 november 2008

Att sälja bort Förbifart Stockholm

Jag blev minst sagt förvånad när jag tog del av den moderatstyrda kommunledningens förslag till yttrande över den regionala utvecklingsplanen för Stockholm. För att skapa enighet inom majoriteten hade de borgerliga partierna sålt ut Förbifart Stockholm. Något som de tillsammans med oss socialdemokrater tidigare agerat aktivt och starkt för. Än mer förvånad blev jag sedan på kommunstyrelsens sammanträde då de borgerliga partierna på sittande möte väljer att köra över miljöpartiet och rösta på socialdemokraternas förslag till yttrande gällande Förbifarten.

Haningeborna har all anledning att vara glada över de borgerliga partiernas agerande, även om jag kan tycka att det är anmärkningsvärt av dem att behandla sina samarbetspartners på detta sätt. De borgerliga partierna borde givetvis ha stått för sin överenskommelse med miljöpartiet eller tidigare i förhandlingen med dem sagt att de inte var beredda att sälja bort Förbifarten.

Nu är det socialdemokraternas syn på Förbifart Stockholm som gäller för Haninge. Förbifarten är mycket viktig för hela Stockholmregionen och därmed Haninge då det sammanbinder regionen vilket bidrar till ökad tillväxt och utveckling. Haninge har länge som kommun i brett politiskt samförstånd agerat för att Förbifart Stockholm en dag ska bli verklig. Det är självklart en glädje och lättnad att de borgliga partierna till slut insåg hur viktigt det är att vi fortsätter detta samförstånd.

Vi socialdemokrater har med brett politiskt stöd arbetat för flera strategiska frågor som utbyggnaden av väg 73, dubbelspår till Nynäshamn, Södertörnsleden, Handen som regional kärna samt Förbifart Stockholm. Vi har sökt stödet för att det finns ett värde i att skapa denna politiska bredd kring sådana viktiga och angelägna investeringar. Nu får vi hoppas att kommunledningen i fortsättningen inte är beredda att sälja ut fler för Haninge angelägna strategiska investeringar för att hålla ihop den sköra kommunledning vi har, utan istället söka ett bredare samarbete för Haningebornas bästa.

Inga kommentarer: